25 Mayıs 2008 Pazar

2008 Eurovision Finali Sonrası Düşünceler

Mor ve Ötesi'nin bizi Belgrad'da gururla temsil ettiği gece, biraz nostalji yaşadık. Arkadaşlarla oturup yarışmadan 2 saat önce TRT1'deki Eurovision öncesi programını seyrederek, eski temsilci şarkılarımızın Enbe Orkestrası tarafından canlı performanslarını dinledik.

Ardından elimize kağıt ve kalem alarak, tüm yarışmacı ülkelere sisteme uygun 1,2,3,4,5,6,7,8,10 ve 12'şer puan vererek şöyle bir tablo oluşturduk:

Eğer bizim verdiğimiz oylar sonucunda bir sıralama yapılmış olsaydı şöyle olacaktı:
  1. Ukrayna (44 Puan)
  2. Gürcistan (28 Puan)
  3. İngiltere (26 Puan)
  4. Hırvatistan (18 Puan)
  5. Fransa (17 Puan)
  6. Norveç (15 Puan)
  7. Ermenistan (13 Puan)
  8. Danimarka (12 Puan)
  9. Finlandiya (11 Puan)
  10. İsrail (10 Puan)
12'şer puanı Mor ve Ötesi'ne versek, tabii ki bu sıralama değişecekti ancak biz Türkiye jürisi gibi davranarak puanlama yaptık.

Şarkılar genelde 1980'lere öykünüyordu, "ballad" tabir edilen slow şarkılar ve disko şarkılar çoğunluktayken, rock altyapısıyla çıkış yapan çok fazla ülke yoktu. Gerçi Finlandiya, heavy metal'in şansını bir daha denemek istedi gibi göründü, ama pek bir şans elde edemedi.

İngiltere'nin disco-funk tarzı şarkısı eğlenceliydi, ama yazık ki puan alamadılar. Bunun dışında, Britney Spears'vari Yunanistan, "My Secret Combination" şarkısıyla neredeyse 1.'ci oluyordu! Şarkı bana nereden tanıdık geliyor diye düşünürken, sonradan aklıma geldi, Madonna'nın şarkısı "My Baby's Got a Secret"... Acaba bu benzerliği yapan sadece ben miydim?

Azerbaycan'dan hiç beklenmedik bir performans seyrettik dün gece. Klişeleşmiş beyaz-siyah, iyi-kötü'yü teatral bir biçimde, belki de güzelce sundular. Şarkılarından hiçbir nota aklımda kalmadı. Neredeyse 7.'ciliği kaptırıyorduk. Allah korudu :)

Hemen hemen tüm ülkelerin "19 Mayıs" gösterilerini aratmayan dans ve kıyafet şovları vardı, ben 3 ülkenin şarkı esnasında kaşla göz arasında kıyafet değiştiğini gördüm. Bu senenin trendi bu olsa gerek. İspanya'nın "dağlara taşlara" şarkısı bile, komşularından puan topladı.

Eurovision Şarkı Yarışması artık "Al Komşu Ver Komşu" yarışması haline geldi, eski Doğu Bloku ülkeleri, Balkan Ülkeleri, Baltık Ülkeleri çok güzel komşu dayanışması sergiliyor. Bizim komşulardan sadece Azerbaycan'dan 12 puan alabildik.

Acaba Mor ve Ötesi'nin şarkı sözleri buna mı göndermeydi acaba, "...Sevginiz nerede, övündüğünüz?" derken, yurtdışında onlara oy vermeyen Türklerden mi bahsediyordu, "...herkes akıllı bir ben deli..." derken, oy komşularına mı sesleniyordu diye düşündük, evin yolunu tutarken.


3 yorum:

Simge Kurban dedi ki...

kelebekteki sözüm ona yazar müsveddeesi birisi mor ve ötesine çamur atsa da 1.lik kesinlikle onların hakkıydı, çok başarılıydılar. onların dışında ukrayna ve gürcistan gayet iyiydi bence.

Umut dedi ki...

Aman boşversene, kendinden başka okuyucusu olmayan zavallı bir yazar bozması işte.

Mor ve Ötesi gerek sahne performanslarıyla, gerekse puanlama sırasındaki karizmatik duruşlarıyla kalitesini kanıtladı, kimsenin kötü bir şey demeye hakkı yok.

Avrupa'nın müzik zevki kötüymüş, onu anladık. :)

Simge Kurban dedi ki...

uzun süredir yazı yazmıyorsun. özlettin kendini bebeğim :)