6 Eylül 2007 Perşembe

Binbaşı Tom! Bizi duyabiliyor musun?

David Bowie'nin "Space Oddity" şarkısını ilk dinlediğim andan bu yana, hep içimde o şarkıyı farklı bir şekilde yorumlamak vardı. Kullandığı gitarları biraz daha sertleştirerek, şarkının o melankolik (biraz da bayık) havasını daha çok şizofrenik bir hale sokmak gerektiğini düşünürdüm. Daha tok bir vokalle de konsept tamamlanacaktı, biraz "Cold"vari bir cover olacaktı ama olsundu. Cold, sevdiğim gruplardan biri olmasına rağmen her şarkıyı "Ah bunu da Cold coverlasa" demem.. Ama bu şarkının ritmi, melodileri taa 74'ten beri Cold'un yansıtageldiği melankoliyi barındırıyordu ve belki de grubun sevdiği, örnek aldığı müzisyenlerden biriydi Bowie.

Arşivimdeki şarkıların albüm bilgilerine Vikipedi'den bakarken Cold'un Oddity adlı EP'sinde şarkıyı coverladığını öğrendim ve deyim yerindeyse elim ayağıma dolaştı. Limewire, Emule vb yollarla şarkıyı aratsam da sonuç aynıydı, sonunda yardımıma YouTube yetişti!

Şimdi gelelim işin kritik kısmına:

Şarkının tarzının Cold'un bilindik tarzıyla pek alakası yok, gitarlar hemen hemen aynı, sadece gitar solo kısmında Cold-Cold'taki bulanık ve gidip gelen gitar tonları kullanılmış, o da boğuk.

Vokallerdeyse iki oktavlı vokal, (klasik Cold tarzında) bazen farklı notalara çıkıyor, ama katacakları yorum bundan farklı olmalıydı, şarkının anlaşılırlığını önemli ölçüde düşürmüş.

Son olarak şarkının sonunda bir patlama beklerken şarkı olanca durağanlığı (ve bayıklığıyla) bitti. "Kedi fare doğurdu" dedim içimden, ancak 1998 yılının şartları ve Cold'un bugünkü (en azından Year of the Spider albümü zamanındaki) tarzı göz önüne alındığında insan çok acımasız davranamıyor. Şarkıyı Scooter Ward'un tok ve tuhaf aksanlı sesinden dinlemek bile müthiş geliyor kulağa. Bu ender coverlardan birini aşağıda uzayla alakalı görüntüler eşliğinde izleyebilirsiniz.



1 yorum:

Simge Kurban dedi ki...

scoty kötü söylemez hiçbir şarkıyı..david bowie coverlamak da her babayiğidin harcı değildir, di mi?