7 Eylül 2007 Cuma

FTL Motorlarını Çalıştırın!

2003'te Amerika'da ve 2006 yılında Türkiye'de CNBC-E'de gösterime giren Battlestar Galactica, 4.sezona hazırlanıyor. Türkiye'de 2.sezonun sonunda tatile sokulan dizinin 3 ve 4. sezonları birlikte verileceğe benziyor.


2003 senesinde Ronald D. Moore tarafından eski diziden esinlenilerek yaratılan BSG, orijinal diziden birçok farklılık içermekle birlikte, bilim-kurguya da yeni bir boyut ve soluk getirdi. Komedyenler tarafından sıklıkla işlenen teknolojik uydurmaları ikinci plana atarak insanların günlük yaşantılarında başlarından geçen olayları ince ince işleyen yapımcı, bunu "Doğal Bilim Kurgu" olarak nitelendiriyor. Yapımcının bununla ilgili İngilizce makalesini BattleStarWiki'de okuyabilirsiniz.

Dizinin çekici olan kısımlarından biri de müzikleri. 1979 doğumlu Bear McCreary tarafından hazırlanan film müzikleri, etnik çalgılar içeriyor. Japon savaş davulundan tutun, gaydaya, yaylı tambura, hatta zurnaya bile sıklıkla yer veriyor genç besteci. New Age tabir edilen müziği filmle başarılı bir şekilde tümleştirirken, klasik yaylı öğelerini de kullanmadan etmiyor. Bir nevi yenilenen dizi nasıl eskisinden esinlenilerek ama farklı bir şekilde meydana çıkartıldıysa, film müzikleri de aynı şekilde, eskiye benzeyen ama apayrı bir tarz yakalanıyor.

Filmin karakterlerinde de eskiye göre çok değişiklik yapılmış: Erkekken kadın olan Starbuck ve Boomer, evreni ele geçirmek isterken şimdi ne istediğini bilemeyen Baltar, itiraz eden ama babacan tavırlarıyla gönül alan bir kumandanken tam bir başbelasına dönüşen Tigh, ve apayrı yapay zekalarıyla Saylonlar... Filonun babacan askeri lideri Adama'yı canlandıran Edward James Olmos, hayatı boyunca oynamadığı bir role soyunmuş dediğine göre.


3.sezon oldukça çetrefilli sona ermesine rağmen, yayıncı firma Sci-Fi, BSG'nin reytinglerinin düşmesini bahane ederek (ki haklılar, bazen çok bayık bölümler de arka arkaya oluyordu) onlara 22 saatlik bir sezon daha önermişler. Dolayısıyla senelerce Dünya'yı aramaları yerine, 2009'da bir şekilde Dünya'yı bulmuş olacaklar uzaydaki akrabalarımız.



"Bu bizim için hem iyi hem de kötü bir şey" diyor yapımcı Ronald D. Moore, "Bir yandan Dünya'yı bulacakları için sevinçliyiz, bir yandan da bunun biteceği için de üzgünüz" diyor. Sonu hakkında çeşitli spekülasyonlar BattlestarWiki'de veya çeşitli blog sitelerinde yayımlanırken, senaryo ekibi bunlardan feyz almıyor değil. Kasım'da gösterime girecek olan 4.sezonu iple çekiyoruz, hayırlısı.



Hepimiz böyle söyleriz!

2 yorum:

Simge Kurban dedi ki...

sabırsızlıkla bekliyorum son sezonu. giles baltar'a ölüm! :) so say we all..

Umut dedi ki...

GAIUS Baltar, Dünya'yı bulmalarında çok büyük etken olacak bu kadar celallenmek erken derim ben :)