4 Şubat 2008 Pazartesi

YouTurk!

İnternet ansiklopedisi Wikipedia'nın kötü ikizi Uncyclopedia'da bir madde gözüme çarptı: YouTube.

Maddeyi okurken ilk cümlenin:
YouTube (to be known as SueTube, YouN00b, YouB00b or YouTurk in the near future)
olması dikkatimi çekti. Demek ki YouTube'daki Türk-Yunan savaşları sadece Ege'nin iki yakasını değil, tüm dünyayı ilgilendiriyor. Beynini yaratıcı küfürler bulmak için kullanan bazı kullanıcılar, gene birbirinden yaratıcı(!) videolarla (video yerine slaytşov demek daha doğru) birbirlerine atıfta bulunuyorlar. Bunun sonu nereye varacak? Türkler'in halihazırdaki kaba, cahil ve medeniyetten uzak imajını pekiştirmekten başka biryere değil. Peki, onların yaptıklarına sessiz mi kalmak lazım? Tabii ki hayır ama en güzel cevap, bazen sessiz kalmaktır (Eskişehir ve Sivas mahkemelerinin kararı sonucundaki sessizlik gibi değil)

Konu hakkında bilgisi olanlar zaten belgesel kıvamında videolarla izlenesi örnekler sergiliyorlar. Bunun en iyi örneği, Alinur Velidedeoğlu'nun Midnight Express filminin gerçek kahramanı Billy Hayes ile yaptığı söyleşi olarak gösterilebilir.





İşin bir başka ilginç boyutuysa, "Abuses of YouTube" (YouTube'un kötüye kullanımı) alt başlığı altında verilen kötüyorum örnekleri. Buna örnek olarak bir adet "Bunu 10 kişiye gönder yoksa bıdı bıdı..." ve bir de (İngilizce sayfa içinde) gündelik hayatta sıklıkla kullanılan Türkçe bir yorum mevcut. Sinkaf, valide falan.

Hiç yorum yok: